top of page
Search

Slăbește alergând

  • Writer: XXLrun
    XXLrun
  • Oct 13, 2018
  • 8 min read

Updated: Oct 17, 2018

Editorial XXLrun

Horațiu M. Băhnean – fondator XXLrun


Pentru cei care vor să slăbească există pe „piață” o sută și o mie de diete minune. De-a lungul vieții am încercat și eu câteva, uneori plătind bani pentru astfel de regimuri alimentare. De câteva ori am ținut și cure de slăbire așa, după ureche. Rezultatul final: NESATISFĂCĂTOR.

La unele diete am renunțat pe drum, pe altele le-am dus până la sfârșit... de fiecare dată însă, mai repede sau mai încet, am pus la loc kilogramele pierdute și încă vreo două, cinci, zece în plus.


Tuturor acestor diete le-a lipsit ceva care să „fixeze” și să permanentizeze rezultatele obținute cu destul de multă trudă, ceva care odată inclus în meniu să te facă se uiți de colăcei, măsuri cu nu știu câți de „X” înaintea unui „L” și gâfâieli profunde după două etaje urcate pe scări. Un ingredient, unul singur, ușor de „digerat”, ieftin și la îndemâna oricui.

Mult timp am crezut că acest ingredient nu există, dacă ar exista cu siguranță mi-ar fi spus și mie cineva de el. Într-o zi însă l-am găsit – nu mi-a venit să cred. Nu l-am apreciat, nici măcar nu l-am recunoscut, din prima, mi-a luat puțin timp să-l „modelez” înainte să fie exact ceea ce trebuie; abia atunci am realizat ce e – ceva-ul acela care să garanteze o siluetă mai suplă și o stare de sănătate fizică și psihică îmbunătățită.


O să vă spun imediat și pe larg despre acest ingredient, dar întâi am de împărtășit câteva concluzii, trase de-a lungul timpului, cu privire la dietele alimentare pentru slăbit.

Primul lucru – Nu există o dietă alimentară care să funcționeze pentru toată lumea – o aplici, în varianta standard și totul va fi super. Orice dietă, dacă nu este croită, personalizată, pentru tine în mod expres, nu va avea efectul scontat. Ea trebuie musai să țină cont de nevoile, posibilitățile și chiar de preferințele tale, altfel va lua aspecte aberante și sigur va fi ineficientă.

În al doilea rând – Majoritatea dietelor și în special cele cu bani, fac exact ceea ce vrei, te slăbesc. Fac acest lucru în primul și în primul rând, e principala lor menire, indiferent de ce spune reclama. Te scapă de kilogramele în plus destul de repede. Trebuie să facă asta pentru ca tu plătitorul să spui mai departe și altora că dieta a funcționat și astfel să atragi alți clienți plătitori. Unde e șmecheria? Dietele astea au viață scurtă, câțiva ani maxim și vor fi înlocuite de altele mai moderne, mai eficiente, mai nu știu cum. Autorii de diete știu asta și atunci când decid să își umple buzunarele pe seama grăsanilor naivi (ca mine) au în minte durata scăzută de viață a produsului lor. Ai aplicat dieta – ai slăbit, GATA. Asta-i tot! Nu mai contează ce se întâmplă cu tine în viitor. El și-a luat banii, tu cică ai dat jos kilogramele de prisos, toată lumea e fericită. EROARE.

Am învățat pe pielea mea să nu am încredere în dietele a căror prețuri ajung și la câteva sute de euro pe lună, care te duc până la un punct și apoi spun „Ține-o tot așa...”. Știu, sună cinic să acuzi unele persoane că așază propriul interes financiar înaintea sănătății tale, atunci când îți jură că nu este nimic mai important pentru ele decât tine. Cinic, dar din nefericire foarte real.

Al treilea lucru pe care l-am „descoperit” navigând printre dietele variilor experți din târg: „Dacă o dietă nu funcționează nu e vina dietei, e vina ta.”

- Tu nu ai avut destulă voință;

- Psihicul tău nu este destul de puternic;

și preferata mea,

- Nu ai avut suficient curaj să-ți urmezi visul de a slăbi.

În traducere liberă „Mortul e de vină”. DOAMNE, CE PROSTIE! Iar lucrul acesta este pregătit încă din introducere... ți se va spune în repetate rânduri că vor veni vremuri grele pentru tine, că va fi extraordinar de dificil să slăbești. O DIETĂ COMPETENTĂ NU E DIFICIL DE ȚINUT, NU E O GOLGOTĂ PENTRU NIMENI, e o ajustare, o modificare, o înlocuire a unor acțiuni din viața ta cu altele mai sănătoase și facil de susținut.

Punctul 4 – Dietele alimentare de slăbit sunt sinonime cu înfometarea zilnică. Haideți să recunoaștem lucrul acesta. De aceea sunt dificil de suportat. Omul de foame e țâfnos, irascibil, lipsit de energie. Dar nu trebuie să fie așa... și diferența dintre slăbitul însoțit de satisfacție alimentară sau de „foamea-n glandă” o poate face un singur ingredient.


... revenind acum la ingredientul minune care te scapă de pufoșenie și îți redă tonusul din copilărie, fără să îți rozi toată ziua unghiile de foame... Acest ingredient este ALERGATUL.


Alergatul poate face pentru tine, indiferent câte kilograme ai, indiferent de când nu ai mai alergat, ceea ce dietele alimentare se chinuie și nu reușesc să facă – alergând vei ajunge la greutatea și dimensiunile care îți vor asigura un trai mai sănătos și mai fericit.


Știu de ce nu alergi, dar în același timp știu și un secret despre alergat, secret care odată aflat și de tine te va ajuta să ieși din casă și să faci mișcare. Această informație este omisă aproape total de experții în ale alergatului, care au umplut internetul cu sfaturile lor. Au și ei motivele lor :).


De ce nu alergi în mod regulat? Probabil nu ai timp... deși să pui adidașii în picioare 30 de minute în weekend și de vreo două ori în timpul săptămânii nu e mare brânză. /// Sau poate nu ai pe unde... deși, de bine de rău, poți alerga oriunde. /// Costă mult echipamentul!... Cine ți-a spus asta? /// Ești prea gras să alergi, asta e. Află că dacă poți merge poți să și alergi.

Cum au ajuns în mintea noastră toate aceste argumente ANTI-alergat? Cine le-a pus acolo? Poate ai încercat de vreo câteva ori să alergi, dar nu ai reușit să te ți, a fost greu de tot. Ai citit, ai studiat, te-ai documentat, dar până la urmă ai tras concluzia că nu e pentru tine.


O să continuam să discutăm despre alergat și preconcepțiile care îl înconjoară, dar înainte vreau să-ți dezvălui și ție secretul pe care l-am aflat despre alergat. Ești pregătit?


= ALERGATUL ESTE UȘOR =


Alergatul pentru slăbit nu e greu, nu e greu deloc; acesta nu are loc în top 100 al celor mai dificile lucruri pe care le-ai făcut în viața ta. El devine dificil în momentul în care deschizi internetul și încerci să afli cât mai multe despre cum se face. Bineînțeles că sunt unele lucruri pe care trebuie să le înveți despre alergat înainte să pornești la drum. Orice nouă activitate vrei să incluzi în programul tău necesită niscaiva cunoștințe noi; croșetatul sau filatelia, de exemplu, nu se fac nici ele așa la întâmplare.


Dar să revenim la „dificultatea” promovată de toți experții. Ordinea lucrurilor propovăduite e cam așa: se începe cu beneficiile alergatului, cât de mult ai de câștigat, ce bun e pentru tine, se continuă cu 2-3-N chestiuni tehnice că să dea bine și apoi urmează lovitura de grație, care în linii mari sună cam așa:

- Pentru alergat ai nevoie de un plan profesionist realizat de un expert… îl poți cumpăra de la mine cu „X” euro. SAU

- Dacă vrei să alergi corect și să nu-ți distrugi sănătatea și viața, echipa noastră de „personal treinări” e gata oricând să te ajute și să-ți ușureze portofelul. SAU

- Pentru a putea alerga eficient ai nevoie de o motivație de fier... participă la seminarul meu motivațional contra sumei de..., SAU, SAU, sau...


În numele banului, alergatul a devenit fizică nucleară și nu e așa deloc.


= ALERGATUL ESTE UȘOR =


Să fim clari, vorbim aici de alergat ca unealtă pro-slăbit, de alergatul recreațional, de alergatul pentru o sănătate mai bună. Dacă vrei să faci performanță, să alergi maratoane si ultra-maratoane, să cânte imnul pentru tine la o anume competiție, e cu totul altceva.


Alergatul ca unealtă pro-slăbit nu ține foarte mult cont de timp sau de distanță, trebuie doar să-l bifezi cu regularitate. Cantitatea? Atât cât poți, atât cât îți e bine, atât cât îți face plăcere. Nu e nevoie să te obosești ca un ogar la curse, dar nici să fi lenea întruchipată. Viteza alergatului? Atâta timp cât e alergat și nu e mers de promenadă, vei da jos kilograme. Crezi că poți face asta? Poți alerga astăzi un pic, și mâine încă un pic, și poate peste o săptămâna un pic mai mult? Bineînțeles că poți.


O altă argumentație anti-alergat, a celor care încearcă să comercializeze datul din picioare, este că alergatul nu te va ajuta să slăbești decât puțin, la început. DOAMNE, CE ALTĂ PROSTIE!

Faptul că alergând vei arde, în timp, mai puține calorii se datorează faptului că masa ta corporală va scădea. Dacă alergi 3 kilometri cu 130 de kilograme la bord vei arde un număr mai mare de calorii decât dacă vei duce pe picioare 80 de kilograme. Normal.

Plus, peste asta, performanțele tale se vor îmbunătăți în timp, fie că vrei fie că nu vrei. Într-adevăr, organismul uman are tendința de a se obișnui inclusiv cu efortul alergatului, gradual se va eficientiza pentru a economisi energie. În același timp însă și tu, de la o săptămână la alta, de la o lună la alta, vei alerga mai mult, mai repede, fără a simți că faci un efort extra.


= ALERGATUL ERA UȘOR =


Când ai fost copil fugeai kilometri peste kilometri, în fiecare zi, jucându-te; pedalai pe o amărâtă de bicicletă prin tot orașul fără să obosești. Cândva alergatul a făcut parte din viața ta! Corpul tău își va aminti acest lucru odată ce vei reîncepe să alergi.


Decide să alergi, fără a-ți impune o anume distanță, un anume timp. Ieși din casă și începe să te miști. Aleargă ușor, cât poți. Personalizează-ți singur alergatul… nu ai nevoie de niciun antrenor. Personalizează-l în așa fel încât să-ți fie ușor. Vei avea rezultate, vei da jos kilogramele în plus într-un mod sănătos, unul câte unul, încet în timp.


Dacă o dietă anume nu funcționează pentru toată lumea, află ca alergatul da. Indiferent cine ești, indiferent ce spune cântarul despre tine, odată ce vei lua startul vei slăbi.


= ALERGATUL ESTE UȘOR =


Recomandarea mea pentru tine. Începe să alergi fără să schimbi nimic în modul tău de a te hrăni. Nu mânca mai puțin, dar atenție, nici mai mult. O să ai o mare surpriză... VEI AVEA REZULTATE, vei slăbi și așa.


Stai în zona ta de confort. Poți face asta atunci când alergi pentru o siluetă mai zveltă. Mulți asociază „zona de confort” cu „zona de lene absolută” total aiurea. Aleargă atât cât te simți bine să o faci. Nu e nevoie să scoți limba de 1 metru sau să-ți sară inima din piept... chiar nu e.


Începe să slăbești cu alergatul. De ce? Alergatul îți va regla dieta, somnul, te va scăpa de proastele și nesănătoasele obiceiuri formate în timp, te va ghida spre echilibrul fizic și psihic.

Alergatul îți va arăta imediat ce faci bine și ce nu în viața ta de zi cu zi. O sesiune de alergat după o noapte de stat pe Facebook se va simți mult mai anevoioasă decât una venită după 8 ore de somn liniștit; o cină ușoară servită cu o seară înainte, nu una care să-ți facă stomacul să forfotească toată noaptea, îți va pune aripi la picioare, stres-ul psihic la care te supui îți va încetini simțitor ritmul de alergare... Alergatul îți va oferi semnalele de care ai nevoie pentru a face modificările care trebuie în rutina ta zilnică. O să vezi cum încet, încet vei mânca mai sănătos, vei dormi mai mult, vei petrece mai puțin timp pe tabletă sau smartphone și vei face toate astea în mod natural, fără un efort în plus, vei simți că așa e mai bine pentru tine.


Atât timp cât ai kilograme în plus și alergi, vei slăbi. Odată ce vei pierde surplusul de greutate alergatul va deveni elementul care te va ajuta să te menții la optimul fizic pe care atât l-ai căutat. Aleargă în fiecare zi, aleargă de câte ori poți, fără să te îngrijorezi dacă ai făcut pauze de o zi, două, sau zece. Nu te opri din alergat niciodată... mai ales că = ALERGATUL ESTE UȘOR =

 
 
 

Comments


  • b-facebook
bottom of page