Sfaturi pentru o postură corectă
- XXLrun
- Oct 23, 2018
- 6 min read
Updated: Oct 24, 2018
Ajută-ți organismul să fie eficient în lupta cu kilogramele în plus. Scapă de durerile de spate, de cap și articulare cauzate de o poziție deficitară a corpului tău.

Postura corectă este poziția corpului în care mușchii susțin scheletul osos pe un aliniament stabil și eficient. Postura corectă trebuie să fie prezentă atât în mișcare cât și în repaus.
Păstrându-ți corpul într-o poziție corectă nu îți va aduce beneficii extraordinare. Ce va face însă? Va ține departe de tine problemele, de multe ori foarte serioase, pe care o postură deficitară le poate cauza. Printre acestea putem enumera: dureri cronice de spate și gât, migrene, probleme cardiace, respiratorii și digestive, oboseală, predispoziție pentru accidentări la alergători.
Alergatul cu corpul imperfect aliniat este riscant și mai ales „neproductiv” – vei depune mai mult efort pentru a-ți susține propriul corp decât pentru a fugi.
O postură incorectă scoate corpul tău de pe aliniamentul său natural, perfect echilibrat, și forțează anumiți mușchi să facă un efort mai mare pentru te menține în echilibru. O dezvoltare musculară disproporționată cauzează probleme posturale, mușchii mai puternici dominându-i pe ceilalți, forțând astfel corpul spre poziții nefirești. De exemplu, pectoralii bine dezvoltați, secondați de o slabă musculatură a spatelui, te vor face să ai umerii curbați spre înainte.
Cauzele unei posturi incorecte sunt, de cele mai multe ori, accidentările, problemele de sănătate (incluzând aici și obezitatea), moștenirea genetică și obiceiurile zilnice.
· După o accidentare, grupele musculare adiacente zonei afectate, se vor tensiona mai mult decât normal, vor lucra mai abitir, pentru a proteja acea parte mai vulnerabilă. În timp, acești mușchi vor slăbi datorită efortului și astfel se va crea un dezechilibru între ei și ceilalți, care funcționează normal.
· Unele activități zilnice, precum statul la birou, folositul device-urilor mobile sau gătitul, forțează abandonarea posturii corecte. În urma activităților de acest gen corpul nostru este obligat să găsească modele alternative de contractare musculară pentru a „acomoda” aliniamentul compromis.
· Stresul poate duce la diminuarea capacității respiratorii și la o tensionare excesivă a mușchilor, elemente care pot compromite postura ideală.
· Încălțămintea cu tocuri îți „aruncă” greutatea corporală înainte, de unde nevoia unei ajustări a echilibrului prin modificarea posturii.
· Dacă poziția incorectă a corpului tău are cauze genetice, este indicat să consulți medicul. Acest articol, foarte posibil, nu-ți va fi de mare folos.
Poate motivul „medical” nu este suficient să-ți trezească interesul pentru acest subiect... gândește-te atunci la aspectul estetic. „Diformitățile” unei poziții imperfecte a corpului, nu sunt deloc atrăgătoare. Fără să te ocupi de ele, în mod special, nu se vor „îndrepta”, din contră, se vor agrava în timp. Acestea pot duce până la deformarea coloanei vertebrale.
Remediul nu este unul greu de implementat, doar că durează ceva mai mult până să apară rezultatele.
Postura incorectă nu se referă doar la „cocoașa de birou”, acea curbare exagerată a părții superioare a spatelui, acel „adus de spate”, ci la toate abaterile de la poziția corectă a corpului, indiferent ce parte a trupului afectează. Printre cele mai des întâlnite devieri posturale mai întâlnim: umerii ieșiți în față sau inegali, capul înclinat într-o parte, picioare întoarse spre interior sau exterior, bazinul la „înaintare” (trunchiul este lăsat pe spate), fundul împins mult în spate.

De cele mai multe ori nu avem de-a face cu o singură problemă de postură, deoarece multe dintre acestea sunt generate de altele deja existente. Toate însă pot fi remediate. Trebuie doar puțină perseverență și răbdare.
10 modalități de a-ți corecta postura

1. Cel mai bun exercițiu pentru corectarea poziției corpului este conștientizarea posturii corecte. Foarte probabil, de-a lungul unei zile, nu simți că poziția corpului tău este necorespunzătoare. Așa stai, așa mergi, pare natural... nu-ți bați capul. Probabil nici durerile de spate, de gât, de mușchi nu le pui pe seama unei posturi incorecte, deși de multe ori de acolo vin.
Poți afla foarte ușor dacă ai o postură corectă. Lipește-te cu spatele de un perete sau de o ușă. Dacă atingi acea suprafață simultan cu fundul, umerii și capul, în timp ce călcâiele sunt cam la 5-10cm distanță de perete și greutatea ta este distribuită egal pe ambele picioare, ești ok. Dacă nu, ține minte acea poziție (repet-o în fiecare dimineață) și fă-ți un obicei din a te gândi la ea de mai multe ori pe parcursul unei zile. Dacă vei devia de la postura ideală și probabil o vei face, de fiecare dată când te gândești la ea, corecteaz-o. În timp te vei obișnui să asumi poziția perfectă automat. Încet, încet corpul tău se va reechilibra, se va alinia, în cel mai eficient mod posibil.
2. Ajustează scaunul de la mașină și pe cel de la birou.
Reglează aceste scaune în așa fel încât să ai o poziție confortabilă, dar în același timp „lipită” de spătarul scaunului. Spatele tău trebuie să fie drept atunci când stai jos, ceafa, umerii și fundul trebuie să se afle pe aceeași linie, chiar dacă scaunul este puțin înclinat în spate. Ideal ar fi ca spatele și coapsele să formeze un unghi de 90 de grade.
Alege scaune ergonomice, care au fost create special pentru a-ți susține întreg spatele, inclusiv curbura din partea de jos a acestuia. Totodată asigură-te că scaunul a fost realizat pentru înălțimea și greutatea ta.

3. Aplică două fâșii de bandă adezivă, în „X”, pe spate, de la umeri până la șolduri. Poți adăuga încă o bucată de bandă, de la un umăr la altul. Bineînțeles folosește un tip de bandă adezivă destinat aplicării pe piele, cum ar fi leucoplastul.
În momentul în care aplici banda adezivă trebuie să stai în poziția corectă. Astfel, pe parcursul zilei, de câte ori vei avea tendința să te abați de la postura corectă, banda adezivă te va trage înapoi sau cel puțin îți va semnala greșeala pe care urmează să o faci.
În loc de bandă adezivă poți alege să achiziționezi un corector de postură, un fel de vestă/ham care face exact același lucru pe care îl face banda adezivă... costă, dar e mai elegant.
4. Postura corectă începe de la tălpi, așa că alege încălțăminte de calitate, indiferent pentru ce activitate. Încălțămintea trebuie să-ți susțină foarte bine piciorul și să-ți ofere în același timp confortul de care ai nevoie. Nu cumpăra niciodată încălțăminte în baza asigurării vânzătorului că „se mai lasă ea”. Dacă e nevoie adaugă un branț special înăuntrul pantofului – exista multe tipuri de branțuri în magazinele care vând încălțăminte; în funcție de ce ai nevoie, extra-amortizare, stabilitate, suport pentru bolta plantară (arcada tălpii) nu ezita să cheltuiești câțiva lei.
5. Poziția în timpul somnului.

Pare foarte confortabil să dormi pe burtă, dar adevărul e că această poziție nu este deloc ok pentru postura ta. Cel mai indicat ar fi să dormi pe o parte, cu genunchii puțin îndoiți și cu o pernuță între ei. În această poziție coloana vertebrală nu este deformată și nu este supusă unei tensionări excesive.

6. Atunci când folosești telefonul mobil, urcă-l până la nivelul ochilor, nu-l ține mai jos, fiind astfel nevoit să-ți cobori privirea spre el și implicit să te îndoi de spate. Nu contează dacă stai așezat sau în picioare. „Cocoașa de smartphone” este una dintre cele mai des întâlnite abateri posturale, cu efecte negative multiple asupra stării tale de bine și asupra sănătății.
7. Îndreaptă monitorul computerului tău puțin în sus. Astfel te vei obliga să stai drept pe scaun – doar așa vei vedea bine ce apare pe monitor.

8. Du greutățile când într-o mână când în alta. Fiecare dintre noi avem tendința de a ne folosi mâna dominantă atunci când vine vorba de a transporta ceva, sacoșe de cumpărături, obiecte de orice fel, etc, etc. Așa ne-am obișnui. Problema e că această obișnuință dăunează grav posturii. Aceleași efecte negative le are și purtatul genții de zi sau a poșetei doar pe un umăr.
Umerii inegali, ca înălțime și chiar dezvoltare musculară, nu arată deloc bine.
Ideal ar fi ca orice greutate pe care trebuie să o ducem, să o împărțim în două și să luăm fiecare „jumătate” într-o mână, astfel asigurând un echilibru al efortului depus și o „egalitate” a stresului la care ne supunem fiecare parte a corpului. Dacă acest lucru nu este posibil, vom trece periodic greutatea dintr-o mână în alta sau de pe un umar pe celălalt.
9. Ține telefonul cu mâna, la ureche. Se întâmplă adeseori să vorbim la telefon ținându-l între ureche și umăr, cu capul înclinat într-o parte. Această poziție solicită foarte mult mușchii gâtului, ai umerilor și ai părții superioare a spatelui. Gâtul și umerii nu sunt făcuți pentru a susține această poziție. În timp această modalitate de a ține telefonul va crea un dezechilibru între mușchii din partea stângă și cei din dreapta gâtului.
10. Distribuie-ți greutatea pe ambele picioare, în mod egal. Atunci când stai pe loc, nu-ți lăsa tot corpul pe un picior; poate părea mai comod în acel moment, dar a la long va crea o deformare posturală a șoldurilor care vor ajunge să fie unul mai ridicat și altul mai lăsat. De aceeași problemă pot suferi și mamele care își duc bebelușul în marsupiu amplasat în lateralul corpului, asta dacă periodic nu alternează poziția copilașului „la purtător”.
Aplică cele 10 metode de corectare ale posturii și îți vei îmbunătăți starea de sănătate, dispoziția și bineînțeles poziția corpului. Dacă dorești ceva mai „hard”, în partea a doua a acestui articol vom vorbi despre gimnastica și exercițiile de forță cu ajutorul cărora se pot corecta probleme ceva mai serioase ale posturii.
Comments