top of page
Search

Înainte să alergi, învață să mergi

  • Writer: XXLrun
    XXLrun
  • Sep 5, 2018
  • 4 min read

Updated: Oct 14, 2018

Câte calorii arde mersul sportiv depinde de distanță, de gradul de înclinare al traseului, de vârstă, de sex, de tipul de suprafață, de greutatea corporală – diferă de la persoană la persoană. Ce trebuie să ți minte neapărat este faptul că MERSUL TE AJUTĂ SĂ DAI JOS KILOGRAMELE ÎN PLUS.



Indiferent de motivul pentru care vrei să începi să alergi și în special dacă ai câteva sau mai multe kilograme în plus, o idee bună este să începi, noua ta viață de sportiv, mergând. Mersul nu este altceva decât „încălzirea” pentru ce va urma, peste o săptămână, o lună sau mai mult. Organismul trebuie să se obișnuiască ușor cu efortul la care urmează să fie supus, altfel va ceda și „cariera” ta de alergător se va termina înainte să înceapă.

MERSUL NU ESTE O PIERDERE DE TIMP


La fel ca și alergatul, mersul arde calorii, mai puține, e drept, dar mult mai multe decât statul pe canapea. Mersul este un exercițiu cardio care îmbunătățește sănătatea inimii și a sistemului imunitar, reduce stresul, reglează tensiunea arterială, ajută la scăderea colesterolului și a incidenței unor boli precum diabetul, mai mult, are nenumărate beneficii psihice și nu în ultimul rând ajută la scăderea în greutate. Vorbim aici de mers ca exercițiu sportiv, nu de plimbatul prin parc, la braț cu persoana iubită.


Dacă iei decizia să dai o șansă mersului ca sport, ține cont de aceste câteva reguli simple care te vor ajuta să fi mai eficient și să arzi mai multe calorii, fără a ieși din acea mult blamată „zonă de confort" unde, să recunoaștem, toți ne simțim bine.

Crește gradual durata exercițiului – începe mergând nu mai mult de 10 – 15 minute, apoi adaugă săptămânal alte 2 – 3 minute, până ajungi la o durată de aproximativ 30 – 40 de minute în care te simți ok mergând. Nu exagera, mergi atât cât simți ca poți. Dacă începi să respiri greu sau durerea se instalează în picioare, încheieturi sau oriunde, redu viteza sau chiar oprește-te. Acest exercițiu fizic nu este neapărat unul care să te facă să te simți inconfortabil.

Mergi cât de repede poți – începe întotdeauna mergând încet, în ritmul pe care îl ai zi de zi (asta este încălzirea), apoi crește viteza la un mers moderat, pentru ca apoi să ajungi la un mers vioi, rapid. La final revin-o la viteza inițială pentru a-ți permite să te recuperezi după efort. La început acordă durate egale acestor 4 intervale, urmând ca încet-încet să favorizezi ritmul alert în fața celorlalte. Poți face chiar mai multe astfel de serii pe durata unui antrenament de mers.

Caută un traseu în pantă – mersul pe o pantă ascendentă ajută la creșterea fermității coapselor și fundului. Totodată consumul de calorii crește cu aproximativ 30% comparativ cu cel înregistrat atunci când mergi pe o suprafață plană.

Mergi cât poți de des – Fă drumul de acasă la serviciu pe jos nu cu mașina sau autobuzul (dacă distanța nu este una foarte mare), în pauza de masă nu ezită să dedici 10 – 15 minute mersului. Pe scurt, fă mișcare oricând ai timp liber, chiar de mai multe ori pe zi dacă se poate.


Vrei să arzi și mai multe calorii...


Adaugă o vestă cu greutăți – daca ai ajuns să fi deja un expert al mersului sportiv, poți trece la următorul nivel apelând o vestă cu greutăți a cărei folosire va duce la un consum energetic mai mare și la o creștere a intensității exercițiului.

Dedică o zi pe săptămână „intervalelor de înaltă intensitate” – Mergi o perioadă de timp (30 – 50 secunde) cât de repede poți, apoi redu viteza la cel mai lent mers al tău, pentru tot atâtea secunde. Repetă aceste intervale de 10 – 15 ori într-o sesiune de antrenament și vei fi uimit de rezultate.


FĂ PAȘI! NU AI NIMIC DE PIERDUT... DECÂT KILOGRAMELE ÎN PLUS.


… și dacă nu ești convins încă de beneficiile mersului uite încă trei argumente pro.

- Rareori se întâmplă ca cineva să se accidenteze mergând. În cazul alergătorilor rata accidentărilor, în primul an, este de aproximativ 50% pe când în cazul celor care practică mersul sportiv nu este mai mare de 1%.

- Echipamentul de care ai nevoie pentru mers nu este la fel de pretențios ca cel de care au nevoie alergătorii. Practic poți pune pe tine, din cap până în picioare, ceea ce îți este confortabil. Indicat ar fi să folosești un echipament similar ca cel de alergare, de preferat chiar cel cu care vei face trecerea la alergat odată ce te-ai săturat de mers, dar repet nu este “musai”.

- Indiferent de greutatea pe care o ai, poți fi un practicant al mersului sportiv. Dacă ești în stare să mergi până la magazinul din colț să cumperi o pâine, atunci ești în stare să te apuci și să te ți de acest sport.

Fă trecerea de la mers la alergat atunci când consideri tu, când simți că a venit momentul, când crezi tu că ești pregăti.


Mergi… mai repede… și mai repede… Felicitări. Tocmai ai început să alergi.

 
 
 

Comments


  • b-facebook
bottom of page