Cum să îți alegi încălțămintea de alergare.
- XXLrun
- Nov 3, 2018
- 7 min read
Încălțămintea este cel mai important articol de antrenament din garderoba unui alergător. Dacă la restul „pieselor” vestimentare mai poți face unele mici compromisuri, la încălțăminte NU...

... iar dacă alergătorul/alergătoarea mai are și 5, 10, 20... de kilograme în plus, alegerea adidașilor devine o chestiune și mai sensibilă. Cu fiecare kilogram, peste greutatea corporală optimă, preocuparea pentru găsirea unei perechi de pantofi de alergare buni trebuie să crească. Contează foarte mult. Aceștia te vor feri de accidentări, îți vor proteja articulațiile și mușchii, te vor ajuta să alergi mai ușor, vor fi cel mai bun și „săritor” prieten al tău.
Slavă Domnului ai de unde alege. Modele sunt cu duiumul, la prețuri mai mici sau mai mari, cu caracteristici felurite. Va dura ceva timp să găsești ceea ce îți trebuie, tocmai datorită ofertei foarte vaste. Trebuie să probezi și iar să probezi până simți că ai găsit încălțămintea perfectă. În fraza anterioară cuvântul cheie este „probează” – nu cumpăra de pe internet adidași pe care nu i-ai pus niciodată în picioare, indiferent cine îi recomandă.
Dacă ești un alergător supraponderal pantoful tău de antrenament trebuie să le aibă cam pe toate: stabilitate, amortizare, durabilitate, confort.
Recomandările producătorilor de echipament sportiv, atunci când vine vorba de încălțămintea de alergare pentru bărbați și femei XXL, le găsești în articolul special dedicat acestui subiect sau pe Facebook-ul nostru.
Câteva aspecte importante trebuie avute în vedere atunci când intenționezi să-ți găsești perechea potrivită :). Vom vorbi despre fiecare în parte, cât se poate de la obiect și de succint.
Așadar...
1. Unde vrei/poți să alergi?
Suprafața pe care alergăm influențează foarte mult alegerea pantofilor sport. După acest criteriu putem împărții adidașii în doua categorii mari: de asfalt (suprafețe dure) și de „off road”. Cele două tipuri se deosebesc considerabil unul de celălalt, adică:

- Talpa este probabil lucrul care diferă cel mai mult la cele două tipuri de încălțăminte. La pantofii ”de teren” aceasta este realizată dintr-un cauciuc solid și cel mai adesea prezintă striații profunde, gen crampoane, pentru a spori durabilitatea, aderența si stabilitatea pe suprafețe denivelate. Talpa celor de asfalt este construită din cauciuc moale, menit să asigure aderență optimă pe suprafețe plane; de cele mai multe ori stratul de cauciuc este destul de subțire, dar există și modele la care talpa exterioară este ceva mai groasă pentru a proteja mai bine piciorul în urma impactului cu suprafața dură.

- Talpa intermediară, stratul median al tălpii pantofului, cel responsabil de amortizare, vine în trei forme diferite la ambele tipuri de încălțăminte: minimalist, moderat și maximal. Structura tălpii intermediare diferă de la pantoful de asfalt la cel de teren accidentat, dar în ambele cazuri oferă același „feeling”. Amortizarea minimalistă este cea de tip „picior gol”, care îi permite alergătorului să simtă mai bine terenul pe care fuge; cea medie este exact așa cum îi spune numele, nici prea prea nici foarte foarte, iar amortizarea maximă (recomandată persoanelor supraponderale sau începătorilor) este cea care oferă cea mai mare protecție la impact. În general pantofii de alergare pentru asfalt au o talpă intermediară ceva mai moale fată de cei de „off road” care trebuie să-și mențină forma atunci când calci pe o denivelare (rădăcină, piatră, etc.)
- Fața pantofului, care acoperă partea superioară a labei piciorului, în cazul încălțămintei de teren este realizată din materiale sintetice rezistente, menite să protejeze piciorul de „elementele naturii”, vreme, crengi, pietre, noroi. Adeseori are și unele întărituri în zonele mai expuse ale piciorului, cum sunt vârfurile degetelor, pentru o protecție sporită. Impermeabilitatea mesh-ului superior compromite respirabilitatea pantofului off road, care nu este una foarte bună. Adidas-ul de asfalt însă, excelează la acest capitol.
Pantofii de alergare off road, se simt mai siguri în picioare datorită construcției lor mai robuste, dar sunt mai grei decât cei de asfalt. Ambii oferă amortizare pe gustul oricui și vin în mărimi îndeajuns de variate (lungime, lățime, volum) pentru a acomoda orice formă de picior. Ce trebuie avut în vedere atunci când alegi pantofii de alergare, este faptul că biomecanica alergării se schimbă de la o suprafață la alta și de aceea este nevoie de încălțăminte potrivită. Doar așa te vei putea bucura în siguranță de antrenamentul pe care îl faci.
Există pantofi de alergare „hibrid”, pentru ambele tipuri de suprafețe, majoritatea dintre aceștia fiind adidași de asfalt modificați pentru a face față și off road. Acest tip de încălțăminte, deși este descris ca optim pentru orice suprafață, nu este ideal pentru niciuna. „Hibrizii” sunt un compromis. Cel mai indicat ar fi să eviți alergatul pe suprafețe mixte, în special dacă ai kilograme în plus; aleargă pe un singur tip de suprafață, încălțat cu pantofii potriviți.
2. Pronația piciorului.
Aceasta poate fi normală (neutră), exagerată sau insuficientă.
Simplificat și puțin forțat, putem asemăna pronația cu „călcătura” piciorului. Când mergi sau alergi, laba piciorului venită în contact cu pământul se mișcă puțin din gleznă pentru a amortiza fiecare pas. Uneori însă se înclină prea mult spre interior, aceasta este pronația exagerată, iar uneori divaghează prea mult spre exterior – pronația insuficientă (supinația). Înclinarea într-o parte sau alta a labei piciorului se păstrează și atunci când ridicăm piciorul de pe sol, atunci când translăm spre celălalt pas. Pronația neutră este aceea în care laba piciorului nu se înclină prea mult nici spre interior, nici spre exterior și talpa se desprinde de pământ într-o poziție paralelă cu suprafața de alergat.

De cele mai multe ori aceste „abateri” sunt cauzate de anomaliile de curbură ale bolții plantare (concavitatea fiziologică a tălpii piciorului). O arcadă a piciorului prea adâncă va determina o pronație insuficientă, iar o boltă plantară prăbușită va duce la o pronație exagerată.
Cum afli ce tip de pronație ai?
- Verifică modul de uzură al încălțămintei tale de zi cu zi. Dacă talpa acesteia este „mâncată” mai mult într-o parte sau alta, vei avea o idee despre pronația piciorului tău.
- Pune talpa piciorului, umezită, pe o bucată de hârtie și analizează urma lăsată. Dacă urma este foarte plină înseamnă că arcada tălpii tale este căzută și e posibil să cauzeze o pronație exagerată, dacă forma urmei este foarte îngustă în zona de mijloc este clar că ai o arcadă exagerată, lucru care adeseori este semnul existenței unei pronații insuficiente în modul tău de a merge sau alerga.
Pentru fiecare tip de pronație există pantofi de alergare creați special. Sunt identici ca aspect cu cei neutri, doar că au mai multă „ortopedie” în ei, care să corecteze eventualele probleme.
Persoanelor cu pronație exagerată le sunt recomandați pantofii de alergat care permit un bun control al mișcării, iar celor cu pronație insuficientă cei care vin cu extra-amortizare. Pentru alergătorii cu pronație neutră caracteristica cea mai de căutat, într-un pantof de alergat, trebuie să fie stabilitatea.
Atenție la un lucru, relația pronație-încălțăminte este una cu du-te-vino; pronația piciorului reclamă încălțarea unui anume tip de pantof de alergare, dar și încălțămintea (nepotrivită) poate determina pronația.
3. Mărimea
În timpul alergatului laba piciorului se dilată, mai mult sau mai puțin (în funcție de efort), de aceea este bine să alegem un pantof puțin mai mare. Dacă degetele de la picioare ating vârful pantofului acesta este prea mic, dacă piciorul alunecă înăuntrul adidas-ului, deși este bine legat cu șiretul, atunci este prea mare.

E indicat să mergi la cumpărături seara sau după-masa, când piciorul tău este deja dilatat aproape la maxim și cu șosetele pe care intenționezi să le porți atunci când alergi.
Ține cont de un lucru: cu cât piciorul tău este mai gras cu atât se va dilata mai mult în timp ce fugi.
Pe lângă lungime, trebuie să fim atenți și la lățimea pantofului de alergat. Talpa piciorului nu are voie să fie mai lată decât cea a pantofului și să stea în aer pe laterale, susținută doar de mesh-ul superior.
Regula generală aici este: „Trebuie să te simți bine în pantoful de alergat, din primul moment”. Clasicul „Se mai lasă ei” este inacceptabil.
Nu achiziționa încălțămintea sport de pe internet fără a o proba înainte în magazin sau showroom. Trebuie să mergi la un magazin dedicat și să încerci o sumedenie de perechi. Apoi, dacă prețul e mai ok pe net, fă achiziția de acolo. Atenție, adeseori mărimea variază de la un producător la altul și chiar de la un model la altul. E posibil ca modelul „X” mărimea 43 să-ți fie strâmt, iar în modelul „Y”, tot 43, să înoți.
4. Detaliile fac diferența.
Ai decis tipul de pantof de alergare pe care vrei să îl cumperi și mărimea acestuia! Ok. Foarte bine. Înainte să mergi la casă și să plătești noua încălțăminte, mai ia-o la puricat o dată și analizează cu un ochi foarte critic câteva aspecte, gândindu-te că orice mic detaliu poate afecta experiența alergatului:
· Asigură-te că față pantofului are forma piciorului tău și că se simte moale indiferent unde îți atinge laba piciorului și degetele. Aceasta nu trebuie deloc să te strângă sau să te zgârie.
· Gulerul gleznier, partea superioară din spatele pantofului, cea care înfășoară glezna și ține (ar trebui să țină) călcâiul bine fixat în adidas. Fii atent dacă nu cumva călcâiul alunecă în vreo direcție sau alta, ai grijă ca această structură să nu te jeneze în spatele piciorului, la tendonul Ahilean sau să se frece excesiv de oasele laterale ale gleznei.

· Numeroși pantofi de alergare au pentru călcâi un strat amortizator extra și o întăritură exterioară specială; ambele menite să asigure stabilitatea și confortul acestei zone a piciorului mult solicitată în timpul alergării. Asigură-te că aceste elemente nu-ți creează disconfort și permit o mișcare naturală a gleznei.
· Asigură-te că drop-ul pantofului este cel pe care îl dorești. Drop-ul este diferența dintre înălțimea călcâiului și înălțimea degetelor. Un drop între 0 și 8 milimetri va favoriza aterizarea pe partea mediană sau frontală a tălpii, pe când un drop de 10-12 milimetri te va face să aterizezi pe călcâi. Dacă alergi cu kilograme în plus recomandat este un pantof de alergare cu un drop cât mai mic.
· Fii convins că grosimea și greutatea tălpii intermediare nu este nici prea mare, nici prea mică; la fel cum aceasta nu trebuie să fie nici prea moale, nici prea rigidă.
5. Prețul și firma.
Așa cum spune multă lume (profesioniști sau amatori) prețul ridicat nu înseamnă neapărat calitate superioară. Costul unui pantof de alergare nu reflectă direct costul de fabricare al acestuia, costul materialelor (de bună sau proastă factură), mâna de lucru (specializată sau slab pregătită). Orice reclamă, orice sponsorizare, orice primă dată angajaților se regăsește în prețul produsului. Unele firme investesc mai mult în marketing, altele în dezvoltarea de noi tehnologii; este greu să deduci cât costă realmente pantoful de alergat și cât sunt cheltuieli adiacente.
Rareori costul de fabricare al unui adidas depășește 20% din prețul de vânzare.
Pantofii de alergare de stradă, prin designul lor, sunt mai atrăgători din punct de vedere estetic, putând fi folosiți adeseori și ca încălțăminte casual, asociați diferitor stiluri vestimentare. Producătorii, distribuitorii și vânzătorii știu bine acest lucru și drept urmare mai cresc puțin prețul.
Încălțămintea de firmă, indiferent cum s-ar chema ea, Adidas, Asics, Brooks, Ecco, Hoka, La Sportiva, Mizuno, New Balance, Nike, Puma, Salomon, Saucony, Under Armour, încălțămintea care iese pe ușa unei fabrici dedicate confecționării de echipament sportiv, are mult mai multe șanse să fie ceea ce trebuie.
Dacă în aceeași unitate se mai produc pe lângă pantofi sport, curele de frână, baterii și magiun… :)
La final:
Stabilește-ți bugetul, gândește-te pe ce fel de suprafață vei alerga și determină ce tip de pronație ai, probează în magazin cât mai multe perechi de pantofi de alergat și impuneți să fi extrem de selectiv și critic.
Spor la alergat!
Comments